Το θέμα που αποφάσισα να θίξω είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι διαγωνισμοί με συγκεκριμένο έπαθλο κάνουν την εμφάνισή τους για λόγους που είναι μάλλον προφανείς. Άλλοι για λογότυπους (ΟΝΝΕΔ, HGDA, Δήμος Διονύσου, Δράση Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών) άλλοι για ιστοσελίδες (ΕΡΤ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και πάει λέγοντας. Αναφέρομαι σε αυτούς τους διαγωνισμούς που λένε “στείλτε εσείς ότι έχετε να στείλετε και όποιος κερδίσει κέρδισε”!

Ο πρώτος μου προβληματισμός είναι σαφής: πόσοι από αυτούς τους διαγωνισμούς είναι ορθά στημένοι και ποια αρχή πρέπει να επέμβει για να υπάρχει έστω ένα νομικό πλαίσιο για καθένα από αυτούς; Γιατί, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς αν ανοίξετε τα link που προηγήθηκαν οι περισσότεροι από τους παραπάνω διαγωνισμούς είναι τόσο πρόχειρα στημένοι χωρίς προδιαγραφές, χωρίς απαιτήσεις χωρίς έστω ένα νομικό σημείωμα που να λέει ποιος θα έχει τα δικαιώματα κτλ. Λες και κάποιος κάνει πλάκα με τον φορέα που αντιπροσωπεύει και έχει το δικαίωμα να τον ξεφτυλίζει τόσο αναιδώς. Λες και δεν μπορούν, έστω να αντιγράψουν τους όρους συμμετοχής άλλων αντίστοιχων διαγωνισμών...

Σε άλλους διαγωνισμούς δεν αναφέρεται ο τρόπος επιλογής του νικητή/νικητών. Η απόλυτη διαφάνεια δηλαδή. Αλλά ακόμη και αν αναφέρεται, οι μέθοδοι τύπου “Τα περισσότερα Facebook likes” ή “Οι περισσότεροι ψήφοι από το κοινό” έχουν ήδη αποτύχει στην Ελλάδα και κατεβάζουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο του διαγωνισμού (στην ουσία τον μετατρέπουν 100% σε κίνηση marketing). Εκεί είναι που έκανε θραύση το logo31!

Ήθελα να γράψω κι άλλα για το θέμα γιατί δεν είναι τόσο ασήμαντο, ειδικά για τον τομέα του σχεδιασμού/γραφιστικής ο οποίος πάσχει σοβαρά η χώρα μας. Θα αρκεστώ, όμως, να παραθέσω τα στοιχεία εκείνα που κάνουν έναν διαγωνισμό άξιο συμμετοχής. Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα κακοστημένων διαγωνισμών θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο οι φορείς συνεχίζουν να αναθέτουν εργασίες διοργάνωσης διαγωνισμών σε άσχετους και η ελληνική σχεδιαστική κοινότητα μένει ανώριμη.

Επομένως, το σκεφτεστε να συμμετέχετε σε ένα διαγωνισμό λογότυπου, ιστοσελίδας ή σχεδιασμού γενικότερα; Πριν το κάνετε σκεφτείτε τα παρακάτω:

  • Φερεγγυότητα του φορέα (ποιος είναι και ποιο το κύρος του)
  • Σαφές νομικό πλαίσιο και όροι συμμετοχής (πνευματικά δικαιώματα, αναβολή, βαθμολογία κτλ)
  • Σαφείς προδιαγραφές και οδηγίες (τι ακριβώς πρέπει να αντιπροσωπεύει ο σχεδιασμός)
  • Πως θα επιλεχθεί ο νικητής/νικητές
  • Ικανοποιητικός χρόνος προετοιμασίας (ο πολύ μικρός και ο πολύ μεγάλος χρόνος βλάπτουν τον διαγωνισμό)
  • Αξιοπρεπές έπαθλο (ανάλογο με το επίπεδο του σχεδιασμού που ζητείται)